Tradycyjna francuska rodzinna piekarnia – cukiernia – lodziarnia w sercu Gdańska. Powstała z chęci połączenia francuskiej tradycji cukierniczo-piekarniczej ze współczesną wizją gdańskiej piekarni-cukierni.Boulangerie
Nasze chleby oraz bagietki są ręcznie wyrobione z mąki najlepszych gatunków na zakwasie bez polepszaczy i pozostawiane do rośnięcia w procesie powolnej fermentacji, dzięki czemu zachowują swoje walory odżywcze, a jednocześnie zyskują aromat, puszystość oraz długotrwałą świeżość.
Wszystkie nasze słodkie wypieki – croissanty, brioche są przygotowane na miejscu, tylko z naturalnych składników najwyższej jakości i według tradycyjnych francuskich przepisów.
Patisserie
Nasze słodkości – ciastka musowe w stylu francuskich petit gateau, wielosmakowe tarty, eclair, francuskie makaroniki są ręcznie robione na bazie naturalnych składników najwyższej jakości. Nie zabraknie w naszej ladzie też tradycyjnych polskich deserów takich jak sernik i szarlotka, bezowych deserów. Realizujemy torty na każdą okazję i pod indywidualne zamówienia.
Sztuka Lodów
Nasze lody i sorbety tworzymy tylko z własnych autorskich receptur. Pod czas produkcji wykorzystujemy wyłącznie naturalne składniki “od podstaw”, bez dodatku żadnych mieszanek.
Nasza oferta się zmienia w zależności od pory roku, przygotowujemy również nasze autorskie propozycje na różne okazje.
Współpraca
Szukacie pieczywa, słodkości lub lodów do swojego lokalu czy biura – skontaktujcie się z nami. Zaufało nam już wiele trójmiejskich restauracji i kawiarni.
Zasady naszej produkcji
Produkujemy nasze wyroby z naturalnych składników najwyższej jakości. Nie wykorzystujemy margaryny i innych tłuszczów roślinnych, wypiekamy tylko na maśle. Nie wykorzystujemy aromatów, stabilizatorów smaku i polepszaczy. Wszystkie półprodukty, których używamy, powstają
w naszej pracowni. Sami gotujemy kremy, konfitury, od podstaw przygotowujemy pieczywo, wypieki, ciasta i lody. Nie korzystamy z mieszanek i półproduktów gotowych. Wszystko, co u nas waniliowe, powstaje na bazie prawdziwej wanilii. Wykorzystujemy czekoladę światowej marki nr1 Valrhona.
Właściciele Olga i Dymitr Dołżewscy podjeli naukę cukiernictwa i piekarnictwa w znanej francuskiej szkole Ecole Lenotre, co roku powiększają swoje zawodowe doświadczenia biorąc wiedzę od najlepszych przedstawicieli branży – mistrzów świata.